Water ontkalken

Mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer veroorzaken hardheid in het water. Hard water is niet direct gevaarlijk voor de gezondheid, maar kan wel enige huidirritatie veroorzaken. Daarbij kan hard water de leidingen in huis na verloop van tijd beschadigen door corrosie. Wanneer leidingen corrosie gaan vertonen, kunnen deze giftige stoffen en metalen aan het water afgeven. Kleding dat gewassen wordt in hard water, is nooit helemaal schoon en voelt stijf aan. Daarom zijn er genoeg redenen om vanaf nu te leren hoe je het beste water kan ontharden. In dit artikel lees je de meest effectieve manieren om met hard water om te gaan.

Hard water koken

Wanneer je hard water wil ontkalken, is de snelste en goedkoopste oplossing het koken van hard water. Door het water te koken worden opgeloste mineralen uit het water geslagen. Dit is echter een tijdelijke oplossing, omdat calciumsulfaat in het water achterblijft waardoor het water na verloop van tijd weer hard zal worden.

Gebruik waspoeder in de wasmachine

Kleding wassen met waspoeder zorgt er voor dat calcium en magnesium in hard water worden verwijderd. Doordat deze mineraalionen worden verwijderd, wordt het water zachter en kan de zeep makkelijker opschuimen. Hierdoor zal je kleding schoner gewassen worden en voorkom je dat de kleding na het wassen stijf aanvoelt.

Witte azijn voor het verwijderen en voorkomen van vlekken

Hard water bevat veel calcium, wat alkalisch is. Dit betekent dat hard water een hoge pH-waarde heeft en kan het hardnekkige vlekken achterlaten op oppervlakken en armaturen. Door gedestilleerde witte azijn toe te voegen aan schoonmaakwater, voorkom je dat het water vlekken achterlaat. Ook is gedestilleerde witte azijn ideaal om kalkaanslag van oppervlakken en armaturen te reinigen. Leg armaturen met kalkaanslag minimaal een uur in een bak met witte azijn, om vervolgens makkelijk de aanslag te kunnen verwijderen.

Magnetische waterverzachter

Een magnetische waterverzachter is een geschikte oplossing voor huishoudens met licht tot matig hard water. Ze werken door middel van een magnetisch veld dat de eigenschappen van onzuiverheden in het water verandert. Hierdoor worden minerale ionen van elkaar gescheiden. De mineralen zullen moeilijker aan elkaar blijven plakken en zal er minder snel kalkaanslag op oppervlakken vormen. De magnetische waterverzachter is echter niet geschikt voor zeer hard water omdat deze het water niet volledig onthardt. De minerale ionen zullen niet verwijderd worden uit het water, maar zullen niet bezinken en kunnen makkelijker wegvloeien.

Kraanwaterontharder

Een handige en goedkope manier om hard water te verzachten, is door een waterontharder te installeren op een kraan. Er zijn verschillende soorten waterontharders:

Natrium- of kaliumwaterontharders

De meeste onthardingssystemen maken gebruik van natrium- of kaliumchloride. In de oplossing van het systeem zit een soort hars dat het water verzacht door middel van ionenuitwisseling. Wanneer het water door de ontharder stroomt, worden de minerale ionen uit het harde water vervangen met chloride-ionen van de ontharder. De minerale ionen die het water hard maken, blijven achter in de kamer van het onthardingssysteem.

Zoutvrije waterverzachters

De zoutvrije waterverzachter wisselt ionen niet uit, maar transformeert de minerale ionen in hard water in zeer kleine kristallen. Hierdoor blijft het calcium- en magnesiumgehalte dus hetzelfde, maar kunnen de ionen niet aan elkaar blijven plakken en vloeien makkelijk weg. Dit vermindert het risico op kalkaanslag op armaturen en leidingen in huis.

Wateronthardingssysteem voor het hele huis

Een wateronthardingssysteem voor het hele huis installeren is niet de meest goedkope oplossing, maar het kan wel de moeite waard zijn om hierin te investeren. Een dergelijk systeem verzacht hard water in de hoofdwaterleiding, waardoor elke waterafvoer in je woning zacht water produceert.

Welke oplossing is voor jou het beste?

Na gelezen te hebben op welke manieren je het water in je woning kan ontharden, vraag je je misschien af welke optie het meest geschikt is voor jou. Het eerste dat je je moet bedenken, is of je licht hard water of zeer hard water in de woning hebt. Voor woningen met licht hard water kan een magnetische waterverzachter al een prima oplossing zijn. Woningen die harder water produceren zullen het meeste baat hebben bij een wateronthardingssysteem onder de gootsteen. Als je budget het toelaat, is een onthardingssysteem voor de gehele woning uiteraard de ideale oplossing.