Ventilatiesystemen – alles wat je moet weten

Een doeltreffend ventilatiesysteem is een van de belangrijkste elementen van elk modern gebouw, ongeacht de bestemming – het is even belangrijk in flats en openbare voorzieningen als in industriĆ«le installaties.

Hoewel we bij een ventilatiesysteem vaak vooral denken aan apparaten, bijvoorbeeld ventilatoren of luchtbehandelingskasten, bestaat het eigenlijk uit veel componenten, die elk een belangrijke rol spelen die uiteindelijk van invloed is op de goede werking van de installatie.

Wat is de functie van het ventilatiesysteem?

Ventilatiesystemen zijn ontworpen om “verontreinigde” binnenlucht te verwijderen en er verse buitenlucht in te brengen. Dit basisprincipe weerspiegelt echter niet volledig de waaier van mogelijke functies van moderne ventilatie. Dit omvat vochtigheidsregeling en luchtfiltering, alsook warmteterugwinning (recuperatie).

Het voorkomen of zoveel mogelijk beperken van blootstelling aan verontreinigende stoffen in de lucht is van fundamenteel belang in de context van de werkomgeving – vooral in de industrie. We mogen niet vergeten dat we bijna 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen en dat de kwaliteit van de lucht die we inademen van cruciaal belang is voor ons comfort en onze gezondheid.

De belangrijkste elementen van een ventilatiesysteem
Het is duidelijk dat voor bepaalde typen ventilatiesystemen specifieke elementen nodig zijn die verantwoordelijk zijn voor hun unieke kenmerken en functies. Zo moeten alle elementen van het rookafvoersysteem, d.w.z. de installatie die verantwoordelijk is voor de afvoer van hete gassen en rook uit de brandruimte, voldoen aan specifieke criteria inzake brandbestendigheid.

Er zijn echter basiscomponenten die in alle soorten ventilatiesystemen kunnen worden aangetroffen. De volgende lijst bevat enkele basiselementen van een ventilatie-installatie.

Ventilatiekanalen (spirobuis)

Het ventilatiekanaal is verantwoordelijk voor het transport en de verdeling van lucht door het ventilatiesysteem. Het leidingnet verbindt alle andere elementen van de installatie en zorgt voor een ononderbroken stroming in de bedoelde richting.

De typische ventilatie wordt vervaardigd van gegalvaniseerd plaatstaal, de produktie van ventilatie-elementen in zuurbestendige aluminiumplaat maakt het mogelijk deze te gebruiken op ongewone plaatsen met een aanzienlijk hoge vochtigheidsgraad of op plaatsen waar ventilatiekanalen in contact komen met chemische stoffen.

De meest gebruikte soorten kanalen in woon- en industriƫle ventilatiesystemen zijn stijve spiraalbuizen en rechthoekige kanalen.

Dakelementen – lanceerinrichtingen, armaturen en voetstukken
Het uiteinde of het begin van het ventilatiesysteem bevindt zich aan de muren van het gebouw of op het dak, waar luchtuitlaten of dakinlaten worden gebruikt.

Deze elementen voeren verse lucht van buiten aan (inlaat) of voeren gebruikte lucht af (uitlaat) naar buiten. Volgens de wettelijke voorschriften moeten aanzuig- en uitblaasopeningen die als eindpunt van de installatie fungeren, ook de inlaat van het ventilatiekanaal beschermen tegen wind, regen en sneeuw.

Luchtstroomregelaars
De taak van debietregelaars is de vereiste luchtvolumes in afzonderlijke takken van de installatie te handhaven, ongeacht de drukveranderingen in de ventilatiekanalen.

Dit vergemakkelijkt het ontwerp van het gehele systeem, maar in verband met het geproduceerde geluid en de zuinigheid tijdens de bedrijfsperiode moet worden gestreefd naar lage begindrukken. Het debiet kan zowel in de toevoer- als in de afvoerkanalen worden geregeld.

Spirobuis technologie productie

Het fabricageproces van de ronde luchtkoker is absoluut opmerkelijk en bestaat uit eenvoudige profileringsbewerkingen die met een gespecialiseerde automatische techniek worden uitgevoerd.

Het is van het grootste belang de productielijn voor luchtkanalen vakkundig te selecteren en een ritmisch proces van productie en verkoop (inzet) van het eindproduct tot stand te brengen.

Productietechnologie

Het productieproces van luchtkanalen is zeer eenvoudig. De productie geschiedt door middel van een bewerking waarvoor gespecialiseerde bewerkingstechnieken vereist zijn. Gezien het type constructie, de productietechnologie zelf.

Interne fittingen voor luchtkanalen

De kwaliteit van het eindproduct hangt af van de kwaliteit van het metaal en de machines. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de vervaardiging van verbindingsstukken en aansluitstukken. Het meest gebruikte luchtkanaal in de huidige ventilatie- en airconditioningsystemen blijft gegalvaniseerd stalen kanaal.

De productie van een gegalvaniseerde buis lijkt een vrij eenvoudig proces te zijn, maar het heeft een aantal fundamentele nuances. De sterkte van de structuur wordt toegeschreven aan de naad. Het allerbelangrijkste is de dichtheid van de naden.

De productie van gegalvaniseerde luchtkanalen is een proces dat een exacte naleving van de vereiste eigenschappen en aangegeven afmetingen vereist. Uit een grote plaat gegalvaniseerd staal kunt je een luchtkanaal maken met de meest uiteenlopende vormen en afmetingen, zowel in malvorm als in individueel bestelde vormen.

Ronde luchtkanalen komen het meest voor. Het kan ook een rechte luchtkoker zijn. Een grote plaat gegalvaniseerd staal wordt tot een cirkel gevouwen en strak om de naad aangebracht.