Bedrijfsfitness op kantoor: alle voordelen

De meeste banen zijn op kantoor: zittend werk dat steeds minder fysieke inspanning vergt. En deze situatie heeft op den duur gevolgen: ziekteverzuim door rugklachten, stress, stofwisselingsziekten, enz.

Daarom zijn er bedrijven die, bezorgd om de gezondheid van hun werknemers, overwegen om oefenprogramma’s voor hun werknemers in te voeren. Waarom dan niet een kleine functionele fitnessruimte in het kantoor?

In bedrijven met een hoog stressniveau kan frustratie de productiviteit verlagen. Maar met deze maatregelen worden zij aangemoedigd om op volle capaciteit te werken nadat zij van die stress verlost zijn. Bovendien is aangetoond dat bedrijven die fitnessprogramma’s implementeren, geld besparen en hun productiviteit verhogen.

Tijd is niet langer een probleem

Door de fitnessruimte ter plaatse te hebben, hebben werknemers geen excuus om niet te komen. Of het nu voor het naar het werk gaan is, tijdens de lunch of na het werk. Er zal altijd tijd beschikbaar zijn om aan lichaamsbeweging te doen, en zonder tijd te verspillen aan woon-werkverkeer.

Als werknemers gemakkelijker tijd kunnen vinden om te trainen en hun gezondheid en welzijn te verbeteren, kan dat een positief effect hebben op jouw bedrijf in termen van productiviteit en minder ziekteverzuim.

Voordelen van het aanbieden van een fitnessruimte in de onderneming
Bedrijven die een fitnesscentrum hebben, kunnen rekenen op veel blijere werknemers, omdat het gemakkelijker is in vorm te blijven en tegelijk tijd te besparen.

Houd er rekening mee dat veel mensen het moeilijk vinden om te sporten vanwege het woon-werkverkeer, vooral in het geval van grote steden. Als werknemers deze dienst echter op hun werkplek hebben, kunnen zij bijvoorbeeld hun lunchpauze doorbrengen of voor of na het werk sporten. Natuurlijk bespaart het hebben van een sportschool binnen het bedrijf ook geld voor de teamleden.

Bevordering van gezondheid en welzijn

Het bevorderen van gezonde levensgewoonten in het bedrijf door lichaamsbeweging kan het ziekteverzuim om verschillende redenen verminderen. Het is bewezen dat actief blijven de kans op spier- en gewrichtspijn vermindert, evenals depressie en stemmingsstoornissen. Het maakt ons ook minder vatbaar voor infecties.

Natuurlijk kan het ook ernstigere ziekten voorkomen, zoals hart- en vaatziekten. Bedenk dat als jouw bedrijf bijdraagt aan het tegengaan van een zittende levensstijl, jouw werknemers niet alleen gezonder zullen zijn, maar zich ook meer aangemoedigd zullen voelen omdat hun gevoel van eigenwaarde zal verbeteren.

Een sportschool helpt teamleden elkaar beter te leren kennen, dus is het goed voor de teambuilding.

Onze neuronen activeren

Het is belangrijk op te merken dat terwijl wij de prefrontale cortex gebruiken, de neuronen in de rest van de hersenen relatief inactief blijven. We gebruiken nooit ons hele brein op hetzelfde moment.

Anderzijds moeten wij bij lichamelijke activiteit grote groepen spieren bewegen, hetgeen de rekrutering impliceert van duizenden neuronen uit de premotorische en motorische gebieden van de hersenen, en de remming van de prefrontale gebieden, in wat zou kunnen worden omschreven als een ware dynamiek van mentale economie.

Uit onderzoek blijkt dat een pauze tijdens de werkdag om wat fysieke activiteit te doen, zoals wandelen op een loopband, helpt om het denkgedeelte van de hersenen te revitaliseren.

Het is een fenomeen dat lijkt op wat zich voordoet tijdens de slaap, waar de hersenen zich resetten en voorbereiden, zodat we de volgende dag verder kunnen met ons leven. Omdat de hersenen bezig zijn met het bewegen van de spieren, kunnen de prefrontale gebieden zich herstellen; de energie wordt “opgeladen”, wat resulteert in een grotere mentale efficiëntie voor de rest van de dag.

Verhoogde productiviteit

Dit alles heeft een directe invloed op de prestaties en de productiviteit. Denk dat werknemers dankzij sport meer ontspannen (lichaamsbeweging is vooral aangewezen bij het burn-outsyndroom) en veel gemotiveerder zullen zijn, waardoor ze beter zullen werken en een hoger concentratieniveau zullen hebben.

Ten slotte kan het hebben van deze ruimte op de werkplek zowel hun loyaliteit als hun gevoel erbij te horen vergroten.

Behoud van talent

Bedrijven met bedrijfsfitness hebben een grote aantrekkingskracht op werknemers, aangezien deze dienst zeer wordt gewaardeerd om alle voordelen die het de werknemers biedt vanuit lichamelijk en geestelijk oogpunt.

Bovendien hebben mensen die deel uitmaken van een bedrijf dat dergelijke faciliteiten biedt, het gevoel dat zij zich in een bedrijf bevinden dat zich bekommert om het welzijn van zijn leden. Als je daar nog andere voordelen aan toevoegt die verband houden met het evenwicht tussen werk en privéleven, zult je ervoor zorgen dat jouw werknemers nooit meer weg willen.